Er is te veel… te veel van veel…

Snelle en goedkope spullen zijn niet altijd goedkoop. Iemand of iets, ergens, heeft er een prijs voor moeten betalen….

Eindelijk hier mijn blog over een presentatie van Marieke Eyskoot, die ik in oktober bijgewoond heb.

Een verhaal over ‘duurzaamheid’ oftewel ‘sustainability’. Een term die de laatste tijd steeds meer voorkomt en dat werd ook hoog tijd. Tijd voor meer bewustwording en vooral doen. Bewustwording over hoe we met onze aardbol, onze medemens en onze dieren om gaan.

En een verandering in ons denken en doen is ook niet meteen van de ene op de andere dag volbracht. Het begint met een bewustwordingsproces, zoals de naam al zegt: een proces. Maar wel met als doel om er stap voor stap beter van te worden. En niet alles hebben wij als burger zelf in de hand. Maar wat we zelf kunnen verbeteren, is al een stap en wellicht een mooi voorbeeld.

Maar om een lang verhaal kort te maken: we hebben in onze maatschappij veel te veel! En dan heb ik het niet alleen over de inhoud van menig kledingkast. Nee, dit gaat ook over eten, lifestyle-producten, speelgoed en noem maar op… En ikzelf maakte mij er ook schuldig aan. En niet alleen hebben we thuis veel, we staan er niet bij stil welke immens grote voorraden er vanuit winkels weer vernietigd worden omdat ze niet verkocht worden.

Deze hoeveelheden overschot zijn echt verschrikkelijk groot! Ik kan wel cijfers gaan noemen, maar als we gewoon nuchter nadenken dan kunnen we er ons wel iets bij voorstellen. Zelfs na de Sales/Solden blijven er grote hoeveelheden van alles over. En wat gebeurt hiermee? Juist.. een groot deel wordt dus weer (ongebruikt) vernietigd. Enorm zonde toch?!

Deze grote overschotten kosten ons ook geld en daar betalen we dus voor in de prijs van de spullen die we wel aanschaffen. Maar buiten dit wordt ons milieu belast met dingen waar we helemaal geen gebruik van maken…. Maar hoe kunnen we dit terugbrengen? We zijn inmiddels ook gewend om veel keuze van alles te hebben. Maar veel keuze brengt ook extra onrust en prikkels met zich mee.

Laten we eerlijk zijn

We kunnen natuurlijk niet in één keer de hele productie gaan halveren, maar we kunnen wel bewuster gaan kopen. Als we bewuster, en waarschijnlijk dan ook minder, kopen, wordt er uiteindelijk ook minder geproduceerd. En verder wordt met bewuster kopen bedoeld: eerlijke producten kopen. Producten die milieuvriendelijker en dus ook mens- en diervriendelijker zijn. En mocht van deze duurzamere producten overschot zijn, dan kunnen ze ook beter gerecycled worden. Gelukkig komen er steeds meer bedrijven die zich specialiseren in recycling. Echter moeten de spullen wel recyclebaar zijn en dus van betere kwaliteit.

En met eerlijke producten wordt vooral ook bedoeld: producten die niet door arbeiders in erbarmelijke omstandigheden gemaakt worden. Op dit moment zijn er een aantal tv-programma’s die hier ook aandacht aan besteden en worden deze onmenselijke omstandigheden in beeld gebracht. Dat ook op tv hier nu meer en meer aandacht aan besteed wordt, kan geen toeval zijn….

Ik denk met jullie mee en ontstaat er de vraag: ‘ja maar, als deze ‘niet eerlijke’ productie wegvalt, dan verliezen heel veel mensen en kinderen m.n. in ontwikkelingslanden hun baan en kunnen dan helemaal niet meer hun gezin onderhouden en dan?!’ Dit is idd een gevolg. Maar als wij als burger de eerste stappen zetten dan dwingen we de overheden om ook hiervoor verdere maatregelen te gaan nemen en om milieu- en mensvriendelijker te gaan handelen.

En hoe kunnen wijzelf beginnen? Door bewuster te kopen dus. Bijvoorbeeld alleen als het echt heel goed voelt of als je het echt nodig hebt. En door kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Dit adviseer ik zowieso al aan klanten want dit creëert meer overzicht, rust maar juist ook afwisseling. Door te veel te hebben raken we immers het overzicht kwijt en neigen we om steeds toch weer voor het welbekende te kiezen.

Het mannenbrein

Compliment aan de man! Veel mannen zijn van nature al duurzamer ingesteld dan vrouwen. Ik spreek natuurlijk niet voor alle mannen (en vrouwen), maar mannen denken vaak veel compacter en al meer in kwaliteit dan kwantiteit. Kopen vaak ook bewuster. Ik weet alleen niet of dit ook bij uitgaven voor een hobby van een man geldt? Of wint passie het dan toch van ratio?

Hoe gaan we nu verder?

Dit kan natuurlijk op allerlei manieren zoals bijvoorbeeld:

  • Als we ‘koopdrang’ hebben, dan juist even goed nadenken wat je er mee wilt en of je het nodig hebt, hoe het staat, hoe lang je er mee kunt doen, met wat je het kunt combineren en of je echt het ‘wow’gevoel er bij hebt;
  • Combineer; door nieuw met oud te combineren of door basic met iets aparts te combineren. En juist met minder maakt combineren veel leuker;
  • Ben je op iets uitgekeken, bedenk dat goed wat je er wel of niet nog mee kunt doen;
  • Wellicht ook eens naar vintage-spullen kijken. Er zijn genoeg winkels te vinden die selectief inkopen. Of organiseer met vrienden of bekenden een kleding- of spullenruilparty (dan weet je ook wie de vorige gebruiker is). Succes en gezelligheid verzekerd! En juist oudere spullen zijn uniek en behouden hun charme;
  • Verdiep je eens in eerlijke productie. Welke producten mens- en milieuvriendelijker geproduceerd worden. Eerlijke producten en merken zijn steeds meer te vinden en zijn in allerlei prijsklasses te vinden. Niet bang zijn dat dit alleen maar dure items zijn.

Dit alles is maar een korte weergave van wat er momenteel erg speelt in onze, gelukkig weer groeiende, maatschappij. Maar laten we s.v.p. de grote overschotten, de milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden niet nog verder groeien….

Met minder kunnen we veel meer….

Neem gerust contact op voor meer (vrijblijvende) informatie en tips hierover. Bijvoorbeeld over welke merken (fashion en lifestyle) eerlijk zijn gemaakt en een goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben. Ik leer je combineren of kan je tips geven over hoe deze stappen te zetten. Samen staan we sterker!


PhotoGrid_1542647444442